Aktuality‎ > ‎

Jak jsme nakupovali koření

přidáno: 14. 5. 2015 9:10, autor: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor   [ Aktualizováno 14. 5. 2015 12:16 uživatelem Bohuslav Hora ]

Video YouTube


    Hodina dějepisu o zámořských objevech 14. května 2015 může být zajímavá. Nemusíme jen číst z mapy, promítat si filmy podle historických skutečností. Můžeme zaměstnat i další svoje smysly, které jinak zanedbáváme. Napadlo mě, že by bylo možné využít plechovky od kávy. Místo kávy do nich ale přijdou vzorky koření. Dneska je běžné koupit si pytlík pepře, hřebíčku, či nového koření, ale pro naše předky to tak běžné nebylo. Schválně dávejte pozor při výkladech na středověkých hradech, např. na Kosti, kde vás vezmou i do hradní kuchyně. Ta drážka na pekáčku je na odkapávající šťávu s tukem a kořením, to používali znovu. Za pytel pepře se už dalo koupit ledacos, třeba dům. A kdo jednou ochutnal dobře okořeněné jídlo, ten už víc bez koření jídlo nechce.

    Rozdělíme plechovky na 4 skupiny, podle toho, co v nich chrastí. Že to není jednoduché, na to vezměte 100 g pepře. Ale nám se to celkem dařilo, také díky tomu, že se ve skupinách vždy našel nějaký dirigent, tedy ten, kdo skupinu řídil. Pak už jen stačilo očichat, nebojte, nekoukali jsme, co je v plechovce. A jak to koření vypadá ve své domovině? Měli jsem vytištěné i grafické listy. Takže už víme, že hřebíček jsou nerozkvetlá poupata hřebíčkovce kořenného. Příště ještě zapracujeme na teorii, ta nám zbyla. Ale stihli jsme na nástěnku vysvětlit základní znaky renesance. 
    Podívejte se s námi, jak se nám dařilo.

Bohuslav Hora a sedmáci
Comments